El destí dels esclata-sangs

S’anomenin com s’anomenin a Mallorca (esclata-sang), Eivissa (pebràs), Principat (rovelló) o País València (rovelló), aquest és el destí que espera als Lactarius sanguifluus

Quan vaig arribar a Mallorca, una companya de Pòrtol va fer servir un verb que em va encantar: llenegar. Una servidora mai l’havia utilitzat (tot i que és preciós) com a sinònim de relliscar o esvarar però sentir-lo em va retornar a la infantesa. Recordo quan anàvem a buscar rovellons i tornàvem (si hi havia sort) amb els reis de la corona i uns altres bolets grisosos, llefiscosos i coberts amb una espècie de “bava” als que anomenàvem “llenegues”. Mai m’havia plantejat el perquè es deien “llenegues” però 15 anys després, o més, trobava la resposta a Mallorca. Les “llenegues” s’anomenaven així perquè tenien un barret que relliscava. Ara tot tenia sentit!

I parlant de bolets, si al Principat diem “anem a buscar rovellons” per a referir-nos a l’acte d’anar a cercar bolets, a Mallorca es diu “anam a cercar esclata-sangs“. Rovellons i esclata-sangs són el mateix bolet i les dues dues paraules fan referència al color vermellós de la seva carn (a Eivissa en diuen Pebràs) però el terreny boletaire no sempre és tan senzill com pot semblar a primera vista. Els esclata-sangs són de l’espècie Lactarius sanguifluus, es consideren els més saborosos i també es poden anomenar vinaders. Però moltes vegades es confonen amb els pinetells, uns bolets molt similars (tot i que no tan saborosos) més fàcils de trobar. Aquests són els Lactarius deliciosus i també es diuen  rovellons d’obaga.  Degut a la similitud de noms i de característiques, molts principatins es refereixen als rovellons quan en realitat es tracten de pinetells, i és clar, en aquest cas no estaríem parlant dels esclata-sangs autèntics. Una mica confós, oi?

Rovellons

Per a un boletaire autèntic, aquesta visió és la més semblant a la felicitat terrenal

En resum, la denominació dels bolets és un terreny interessantíssim per analitzar des dels punt de vista lingüístic ja que hi ha noms tan curiosos com potetes de perdiu, trompetes de la mort o vaquetes negres, apagallums, mataparents de cama-roja,  cassoletes blaves o vermelles, pets de llop, ous del diable o fetges de vaca. Us deixo l’enllaç a una pàgina molt útil de bolets, amb imatges, mapes i recursos gratuïts per a no “llenegar” en el terreny boletaire. Per cert, coneixeu noms originals de bolets? Com s’anomena la llenega al País Valencià?  Ho voleu compartir amb Atotallengua?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s