Mocadorada

Les figueretes de massapà representen productes de l’horta. Imatge:http://rossejat.blogspot.com

Fa anys, pels volts del 9 d’octubre, era a Paterna amb uns amics discutint sobre la victòria del València davant el Llevant, si estava justificada o si l’arbitratge havia afavorit el resultat final. Reconec que el futbol no m’apassiona en excés i vaig aprofitar el moment per contestar un missatge de mòbil que feia setmanes que hauria d’haver contestat.

Uns 10 minuts després el meu cervell va tornar a aterrar a la conversa. Ara parlaven de si tothom, homes inclosos, haurien de rebre mocadorades al menys una vegada a la vida. Una servidora, amb la gran capacitat d’enfangar-se que ha desenvolupat, va clavar cullerada:

-Què voleu que us digui.  Una mocadorada no serveix per motivar l’equip. Si els jugadors ho han fet bé però han perdut, que els posin a parir no els motivarà gaire per guanyar el proper partit.

La riallada que va venir després va ser pitjor que una xiulada de tot el camp alhora.

-Però què dius? De quina mocadorada parles?

Aquell dia vaig descobrir que no parlaven de futbol sinó d’una tradició molt arrelada i relacionada amb l’amor i el festeig.

El País Valencià  celebra Sant Donís el 9 d’octubre, coincidint amb la Diada Nacional. Els enamorats regalen a les seves estimades un mocador ple de figueretes de  massapà amb forma de fruites i elements pirotècnics com són el tronador i la piuleta. Es tracta d’una tradició antiga i genuïna que s’enllaça amb l’arribada de Jaume I a la ciutat de València (on s’obsequiava al rei amb productes de l’horta) i amb la prohibició de celebrar la Diada a partir del Decret de Nova Planta (com que els pertards reals no es podien fer esclatar, es van convertir en figuretes dolces). Tan sols cal mirar els aparadors de forns i pastisseries per veure aquestes petites meravelles gastronòmiques.

Mocadorada

La Mocadorada, una bella tradició per compartir l’amor Imatge:http://rossejat.blogspot.com/

A Mallorca (a alguns indrets) també era tradició que els fadrins regalessin mocadors amb confits o torró a les seves estimades durant la nit del 25 al 26 de juliol (Sant Jaume). A més a més, les Illes Balears també tenen la seva pròpia festivitat de l’amor, el 20 d’octubre, amb la revetlla de les verges i els meravellosos bunyols. Boníssims!

A Catalunya, l’amor se celebra el 23 d’abril, per Sant Jordi i s’intercanvien roses i llibres.

Diuen que de tot s’aprèn. Aquell mateix 9 d’octubre vaig rebre la meva primera Mocadorada. Em va encantar i sóc de l’opinió que tothom, homes inclosos, haurien de rebre’n una, al menys una vegada a la vida. Què això és alegria!

Ara ja ho sabeu, si sou amants de l’amor, aprofiteu l’ocasió que la tradició posa a les nostres mans.

Feliç 9 d’octubre i bona Mocadora a tothom!

Una resposta »

  1. […] el cas del Principat ja que celebren la genuïna festa de l’amor el 9 d’octubre (amb les mocadorades). Si voleu conèixer més dades de Sant Jordi, us interessarà  aquest article de Josep Miquel […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s